Блог про юриспруденцію та право

Тільки найцікавіші на найкорисніші матеріали

Щодо плати за повірку лічильників

Юридична компанія «Вербицький і партнери» повідомляє, що відповідно до статті 1 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність»:

  • засоби вимірювальної техніки – засоби вимірювань, вимірювальні системи, матеріальні міри, стандартні зразки та будь-які частини засобів вимірювань або вимірювальних систем, якщо ці частини можуть бути об’єктом спеціальних вимог та окремого оцінювання відповідності.
  • повірка засобів вимірювальної техніки – це сукупність операцій, що включає перевірку та маркування та/або видачу документа про повірку засобу вимірювальної техніки, які встановлюють і підтверджують, що зазначений засіб відповідає встановленим вимогам.

Відповідно до пункту 4 статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, покладається на суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Подання таких засобів на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, а також порядок оплати за періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) здійснюється відповідно до «Порядку подання засобів вимірювальної техніки на періодичну повірку, обслуговування та ремонт», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 8 липня 2015 р. № 474.

Відповідно до пункту 9 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630, періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів обліку проводяться за рахунок виконавця.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» виконавець – суб’єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умов договору.

Витрати на проведення планових періодичних повірок, обслуговування і ремонт засобів обліку холодної води, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки, розпломбування та опломбування включаються до собівартості послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) та відшкодовуються за рахунок відповідних тарифів.

Так, відповідно до листа НКРЕКП від 17.08.2015 №8562/18/61-15 технічне обслуговування індивідуального теплового пункту має здійснюватися за рахунок виконавця послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій шляхом включення цих витрат до структури тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.   Крім цього, зазначені кошти згідно листа НКРЕКП не відшкодовуються Київенерго.

Слід зазначити, що витрати на технічне обслуговування та ремонт конструктивних елементів внутрішньобудинкових систем гарячого водопостачання та централізованого опалення включаються до тарифу на послугу з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій згідно з Порядком формування тарифів на відповідні послуги, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869.

Наголошуємо, що поняття та процедури заміни засобів вимірювальної техніки згідно Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630 прямо не передбачено, є лише мова про повірку та ремонт засобів вимірювальної техніки.

Таким чином, на теперішній час всі витрати по повірці (ремонту) лічильників  покладено на виконавців послуг, тому будь-яких законодавчих підстав для стягнення коштів з споживача (співвласників ОСББ) за повірку та ремонт лічильників не існує.

У разі необхідності отримання кваліфікованої юридичної допомоги, а також виникнення будь-яких правових питань, пропонуємо звертатися до Юридичної компанії «Вербицький і партнери» для реального захисту Ваших прав та інтересів.

Tags: , , , , , ,

Залиште коментар